Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief energielabel?

Als u uw woning wilt verkopen, moet u een energielabel aanvragen. Door het aanvragen van een energielabel woningen kunnen jij en potentiële kopers zien hoe energiezuinig uw woning is. Dit wordt steeds belangrijker voor iedereen die op zoek is naar een appartement. Slechte energielabels zorgen voor meer vaste lasten. Dit betekent dat uw woning niet op de markt komt. Het is goed om te weten welk energielabel uw woning heeft. Dan kun je het verbeteren en je huis sneller verkopen!

Wat is het Voorlopig Energielabel?

In 2015 hebben alle woningen een voorlopig energielabel gekregen van de overheid. Dit wordt bepaald aan de hand van de gegevens in het kadaster. Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, de grootte van de woning en het type woning. Weet u (al) niet wat uw energielabel is? Je kunt het altijd aanvragen op homekeur.nl.

Wat is het definitieve energielabel?

Het voorlopige energielabel is slechts een schatting. Dit is bedoeld als (gratis) richtlijn, maar niet alle energiebesparende maatregelen worden meegenomen in de berekening. Potentiële kopers zullen een definitief energielabel moeten aanvragen om de energie-efficiëntie van hun woning te kennen (vereist vanaf 2015). Bij het bepalen van het definitieve energielabel wordt rekening gehouden met andere factoren. Naast de kadastrale gegevens zijn er nog andere energiebesparende maatregelen die van invloed zijn op de energie-efficiëntie van uw woning.

Controle en registratie

Na het verstrekken van alle informatie kunt u uw eigen gecertificeerde expert kiezen om uw informatie te controleren en het definitieve energielabel te registreren. Dit is inclusief lage kosten. De kosten variëren van expert tot expert. Er wordt een lijst met experts weergegeven en u kunt de geselecteerde expert selecteren op prijs, prijs, enz. Vervolgens onderzoekt een deskundige de gegevens en controleert de aanvraag.

Is een energielabel verplicht?

De overheid verlangt een definitief energielabel bij de verkoop van een woning. Het verkopen van een woning zonder het vereiste energielabel kan een boete opleveren van maximaal € 405,-. De overheid controleert dit steekproefsgewijs met een notariële akte. Het registreren van het definitieve energielabel is een kleine moeite om deze boete te vermijden. Ook geeft u uw kopers zekerheid over de energiezuinigheid van uw woning.