Kozijnen vervangen voor meer besparingen

De maandelijkse kosten voor huishoudens zijn de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. Het is dan ook erg begrijpelijk dat steeds meer personen willen besparen op deze maandelijkse kosten. Denk hierbij aan het efficiënter gebruiken van de energie, zodat de maandelijkse energiekosten zullen verlagen. Dit doel is via deze weg gemakkelijk te bereiken!

Door maatregelen te nemen tegen warmteverlies kun je behoorlijk wat onnodige energiekosten besparen. De kosten voor producten die het warmteverlies tegengaan, zijn hierdoor simpelweg een investering. Merendeel van de warmte gaat verloren via ramen en kozijnen. Hierdoor is de isolatie van kozijnen van groot belang om het warmteverlies te beperken. Een vervanging van de huidige kozijnen kan een goede oplossing zijn, waarbij de investering binnen enkele jaren al is terugverdiend. 

U-waarde van de kozijnen

De U-waarde geeft de isolatiewaarde van een kozijn aan. Dit wordt uitgedrukt in W/m2K. Hoe lager de U-waarde van het kozijn is, hoe beter voor jouw portemonnee. Sinds 2012 zijn er in het bouwbesluit enkele eisen aangescherpt rondom de isolatiewaarde van kozijnen, ramen en deuren. Hiermee is de U-waarde voor nieuwbouw verlaagd naar 2.2 W/m2K. 

Soorten kozijnen

Er zijn veel verschillende materialen waaruit een kozijn kan bestaan. Per materiaal is de isolatiewaarde verschillend. Zo heeft een standaard houten kozijn een isolatiewaarde van 2,4 W/m2K. Indien het kozijn voorzien is van HR++ glas zal de U-waarde verder dalen, waardoor de besparing toeneemt. 

Kunststof kozijnen hebben over het algemeen de laagste U-waarde die tussen de 1 en 2,0 W/m2K schommelt. Daarbij wordt de productie van kunststof kozijnen verbeterd en daardoor steeds duurzamer. De milieuscore van kunststof kozijnen is hierdoor gestegen met 40%. Verder zijn de kozijnen volledig recyclebaar en kan het PVC tot ruim tien keer worden hergebruikt. 

Aluminium scoort minder goed op U-waarde. De U-waarde van dit materiaal schommelt tussen de 1,8 en 2,7 W/m2K.

Kozijnen vervangen

Indien jij merkt dat de energiekosten maandelijks lijken te stijgen, kan dit te maken hebben met de afnemende kwaliteit van jouw huidige kozijnen. Door de kozijnen te vervangen, kan dit het probleem direct oplossen en dit jou een hoop kosten besparen. 

Veel personen kiezen er ook voor om dubbelglas te plaatsen om de isolatiewaarde te verbeteren. Nieuwe kozijnen kopen is hierbij vaak essentieel, doordat het dubbelglas vaak te oud is voor oudere kozijnen. De vervanging van de oude kozijnen voor geïsoleerde kozijnen in combinatie met HR++ glas zal leiden tot een jaarlijkse besparing van circa € 280.