Isoleren dat huis!

In het publieke debat over klimaat komt het op een groene manier opwekken van energie heel vaak aan bod. Ook belangrijk is het minimaliseren van energie verbruik. Op die manier hoeft er minder aan fossiele brandstoffen te worden verbruikt onder andere voor het opwarmen van water voor de verwarming. In huis is iets wat een grote rol speelt bij energieverbruik de isolatie van een huis. Als een huis goed geïsoleerd is, zal de warmte beter binnen blijven en zal er logischerwijs minder energie nodig zijn voor het behouden van een aangename temperatuur.


Zolder
Belangrijk is hierbij onder andere de dakisolatie. Als je ooit op een zolder hebt geslapen dan zal je wel weten hoe warm het daar kan worden in de zomer. De warmte stijgt op en wordt tegengehouden door de isolatie van het dak. Daardoor blijft het dus hangen op de bovenste verdieping van een huis, waardoor degene die daar slaapt nog al eens een onprettige nacht kan ervaren. Een prettiger effect hiervan is te merken in de winter, wanneer de warmte ook opstijgt en in de koude winternacht de zolderverdieping lekker warm houdt. Denk er dus bij een dak renovatie ook over na om de isolatie eens goed aan te pakken.

Ramen
Verder zijn de ramen belangrijk bij isoleren. Dit zijn de fijnste plekken in de muur, waar de meeste warmte kan ontsnappen. Om deze beter te doen isoleren is het goed om het glas dubbel glas te maken, of misschien zelfs wel drie dubbel glas. Zo heb je kleine laagjes lucht tussen de platen, waar de temperatuur door wordt tegengehouden tot op zekere hoogte, waardoor het beter isoleert. Het idee daarbij is hetzelfde als bij een spouwmuur, welke ook lucht tussen de muren geeft, waardoor de warmte of kou kan worden opgevangen, om zo beter te isoleren.