Hoe werkt een waterontkalker?

Kalkaanslag is een kwaal waar ieder huishouden wel eens mee te maken heeft gehad. Het is lastig om tegen te houden omdat de hoeveelheid kalk in het water verschilt per regio. Water waar een hoge graad kalk in zit noem je hard water. Dit water bevat mineralen als calcium en magnesium. Als je het water zachter wil maken kun je dit doen met behulp van een waterontkalker. Die zorgt ervoor dat de calcium en magnesium uit het water worden gefilterd.

Waar is een waterontkalker voor nodig?

Zoals net al even kort besproken is een ontkalker nodig om het water zachter te maken. Hard water zorgt namelijk voor kalkaanslag. Kalkaanslag kan funest zijn voor je vaatwasser, wasmachine of waterkoker. Door een waterontkalker aan te schaffen zorg je ervoor dat deze apparaten langer meegaan. Ook voor je badkamertegels is het prettig om zacht water te hebben. Je kunt dus stellen dat een ontkalker nodig is om kalkaanslag te voorkomen. Een ander voordeel van zacht water is dat het minder energie kost om het water op te warmen, dat is goed voor de energierekening. Zeker in deze tijd is dat geen overbodige luxe. Andere voordelen zijn dat je haar en huid zachter aanvoelen na het douchen, en dat er minder wasmiddel nodig is bij het draaien van de was. Door deze kleine besparingen bij elkaar op te tellen kun je concluderen dat de waterontkalker zijn investering waard is.

Tips tegen kalkaanslag

Als je nog geen waterontkalker hebt, of als je net één hebt aangeschaft en nog af moet van de aanslag voor de ontkalker dan hebben we hier een aantal tips tegen kalkaanslag voor je op een rijtje gezet:

–    In de badkamer kun je nog wel eens last hebben van kalkaanslag. Op de kranen, douchekop en de tegels. Om dit weg te werken kun je het beste soda op een vochtige doek aanbrengen en beginnen met poetsen. Het kan even wat tijd in beslag nemen, maar het resultaat mag er zeker zijn.

–    Ook de wasmachine kan wel eens last krijgen van kalkaanslag. Dit vindt vaak vooral plaats in de leidingen. Je kunt dit verhelpen door een halve fles natuurazijn of een handje soda in een lege wasmachine te laten draaien. Voor een beter effect kun je de was het beste op een hoge temperatuur draaien.

Hoe maak je zacht water?

Om zacht water te kunnen maken heb je een waterontkalker nodig. Deze heb je in verschillende soorten. De meest effectieve manier is met behulp van zout. Het voordeel van deze manier is dat je de hardheid van het water zelf kunt bepalen. Je hebt deze techniek in twee verschillende vormen. Simplex- en duplex. Het verschil is het aantal onthardings cilinders. De simplex variant heeft één cilinder en de duplex twee. De waterontkalker werkt als volgt: de ontharding cilinder haalt de mineralen uit het water door korrels die geladen zijn met natriumionen. Als de korrels zijn vol gezogen worden ze gespoeld met regeneratiewater. Het water met de kalk gaat naar het riool en het zachter water stroomt door naar je apparaten en kranen.

Klik hier voor meer informatie.