Waarom zou je voor een palletstapelaar kiezen en niet voor een vorkheftruck? Er zitten een paar voordelen aan een stapelaar. Ze nemen minder ruimte in en zijn wendbaarder. De stapelaar is dan ook een van de meest benutte transporthulp bij palletrekken en reksystemen. Daarnaast doen ze het goed bij het laden en lossen van vrachtwagens. Bedrijfshallen met smalle gangpaden lenen zich uitstekend voor stapelaars. Handbediende stapelaars hebben wel een nadeel. Er wordt van de medewerker nogal wat kracht gevergd. Hij moet namelijk de pompbewegingen zelf verrichten. Een voetpomp voor het heffen van goederen lukt dan nog tot ca. 300 kilo. Daarna wordt het moeilijk. En dat is het punt waarbij de elektrische stapelaar in beeld komt. Een iets grotere werkplaats kan niet meer zonder. En bevordert ook nog eens de workflow.
Elektrische stapelaar en vorkheftruck vergeleken
Elk redelijk magazijn heeft elektrische stapelaars in huis. De hefhoogte van deze hulpmiddelen is variabel, tussen de 1,2 en 5 m. Het hefvermogen reikt tot zo’n 2000 kilo. Deze stapelaars transporteren pallets vlot en veilig. Omdat anders dan bij een vorkheftruck de bestuurderscabine ontbreekt, kunnen ze veelzijdiger worden ingezet. De bestuurder van een stapelaar loopt met de machine mee en bedient deze via het handvat. Overigens is voor het besturen bijna nooit een heftruckcertificaat vereist; een korte training is voldoende. Een stapelaar heeft het volgende voor op een vorkheftruck:
- lagere aanschafkosten
- lagere onderhoudskosten
- eenvoudiger bediening
- wendbaarder bij gebruik in krappe ruimtes
- geluidsarmer
- in te zetten op meer gebieden (denk aan mini-pompwagens of stapelaars met weegschaal)
Onderdelen van de elektrische stapelaar
Eerst vallen hefmast en dissel op. Verder twee zwenkwieltjes, twee of zelfs vier loopwielen en handbediening voor de medewerker. Het belangrijkste onderdeel is de elektromotor die geactiveerd wordt door een accusysteem. Via een hydraulisch systeem worden goederen en pallets omhoog geheven. Een goede elektrische stapelaar helpt niet alleen bij het heffen maar ook bij het neerlaten en verplaatsen van goederen. Het zwaartepunt van een stapelaar ligt binnen de eigen omtrek en dat betekent dat je een kleine draaicirkel hebt.
Hoe hoog en tot welk gewicht?
Elektrische stapelaars doen het goed bij verlading en bij orderpick werkzaamheden. In magazijnen met rekken is zo’n stapelaar zelfs onontbeerlijk. Je verplaatst zware ladingen in een mum en dus komt zo’n stapelaar je productiviteit ten goede. Vooral in kleinere magazijnen is de stapelaar een vorkheftruck de baas. Zeker als je laadvermogen onder de 1,5 ton blijft. Belangrijk is wel de keuze in mogelijke hefhoogte. Je koopt een stapelaar vanwege een combinatie van hefhoogte en hefvermogen:
- hefhoogte tot 1,95 m en hefvermogen van 1200 kilo
- hefhoogte tot 3,6 m en hefvermogen van 1200 kilo
- hefhoogte tot 3,8 m en hefvermogen van 1200 kilo
- hefhoogte tot 4,8 m en hefvermogen van 1600 kilo
En dan de batterijen
Er is nog wel eens een elektrische stapelaar die het doet met een lood zuur accu. Beter is het om te kiezen voor een exemplaar met een moderne lithium-ion-batterij. Deze laadt sneller op, is tussendoor ook te laden (bijladen) en hoeft niet eerst af te koelen voordat je met de stapelaar aan de slag kan. Je kunt ook kiezen voor een gel-batterij. Die is iets goedkoper dan een lithium-ion-batterij.
Kies voor groen met de elektrische machines en voertuigen van Be Green Techniek.