Een ventilator tegen de warmte

Het is weer tijd voor de zomer! Lekker in een zwembad liggen, ijs eten en zo veel mogelijk uit de warmte blijven. Binnen in huis uit de warmte blijven is niet altijd even makkelijk, slechts weinig huizen hebben een geïntegreerde airco. In sommige huizen is het helemaal niet mogelijk om een airco te plaatsen. Hoe kun je dan toch genieten van het weer buiten, terwijl je lekker cool binnen kan zitten? Met een ventilator!

Staande ventilatoren in verschillende soorten en maten

Ventilatoren zijn er in veel verschillende soorten en maten, met elk hun voor- en nadelen. Zo is er een ventilator voor elke plek in je huis. Een ventilator is niet bedoeld om de lucht in je huis per se kouder te maken, maar om lucht in beweging te zetten. Wanneer het erg warm of benauwd is, zal er namelijk een dun laagje warme lucht op je huid ontstaan, die ervoor zorgt dat je het warm blijft hebben. Een ventilator is bedoeld om de lucht hier in beweging te houden, waardoor je het minder benauwd hebt en dus ook minder gaat zweten.

Is de temperatuur wel prima maar is werken vanuit huis niet te doen door benauwdheid in je werkruimte? Dan heb je al gauw genoeg aan een kleine ventilator op je bureau, ook een tafelventilator genoemd. Deze zijn lekker compact en kun je prima overal in je huis gebruiken. Gezien ventilatoren een heel stuk goedkoper zijn dan airco’s, kun je er eventueel meerdere grote in je woning plaatsen, al is een statiefventilator vaak al genoeg om een groot genoeg oppervlak adequaat te verkoelen. Vind je een statiefventilator onhandig of niet mooi? Dan is een vloerventilator een betere optie voor jou. Deze is lager, heeft minder wijdte van bereik, maar wel meer kracht dan een tafelventilator. Tot slot is er van de staande ventilatoren nog de torenventilator. Deze langwerpige, smalle ventilator is juist meer geschikt voor smalle ruimtes, maar ook goed te gebruiken wanneer je weinig ruimte in de breedte hebt. Er is hier dus aardig wat keuze in, en de keuzes zijn vaak voor een specifiek doel.

De plafondventilator

De plafondventilator bevindt zich zoals de naam verraadt, aan het plafond. Omdat deze aangesloten moet worden aan de elektriciteit en hiermee de plek van een lamp inneemt, zit er vaak een lamp in deze ventilator. Deze ventilatoren kunnen een hele ruimte doorluchten en hebben vaak ook een winterstand; hiermee kan de ventilator warme lucht verspreiden, waardoor je bespaart op stookkosten.

Een hoop opties en keuzes dus. Het is verstandig om goed te kijken naar welke ventilator voor jouw huis geschikt is om optimaal te genieten, zodat jij er een lekker verkoelde zomer van kan maken.