Een scheur in je betonvloer? Zo repareer je hem zelf!

Wanneer je een scheur in de betonvloer van bijvoorbeeld je garage of kelder constateert, dan gaan waarschijnlijk alle alarmbellen rinkelen. Want hoe krijg je de scheur weg en misschien moet je wel een nieuwe vloer laten leggen. Wees gerust, een scheur in je betonvloer kun je gemakkelijk zelf repareren, waardoor je nog veel langer met de vloer door kunt. In dit artikel vertel ik je hoe je dat doet. 

Beitel de scheur uit

Het klinkt misschien gek, maar je zult de scheur eerst groter moeten maken voor je hem goed kunt vullen. Waarom je dit moet doen? Door hem uit te beitelen wordt de ondergrond voor de mortel ruwer, waardoor het beter zal gaan hechten. Je hoeft natuurlijk niet een heel gat in je betonvloer te maken. Enkel aan de oppervlakte van de scheur hoeft het iets gebeiteld te worden. 

Maak het oppervlak stofvrij

Vervolgens is het tijd om het oppervlak geheel stof en vuilvrij te maken. Waarschijnlijk is er door het beitelen flink wat gruis ontstaan. Het is heel belangrijk dat dit weg is voordat je het gat dicht met de mortel. Onzuiverheden kunnen de hechting namelijk negatief beïnvloeden.

Maak de mortel aan

Je vloer is nu klaar voor het mortel. Voor het repareren van een betonvloer kun je kiezen voor een gietmortel. Dit is een dun, vloeibaar mortel wat goed gebruikt kan worden om holten op te vullen. Meng het gietmortel volgens de verpakking, want niet iedere mortel is hetzelfde. Het is daarom belangrijk om precies te doen wat er staat. Zorg dat je het mengsel mooi glad en klontvrij maakt, dat geeft het mooiste resultaat als het mortel straks uitgehard is. 

Mortel aanbrengen in de scheur

Nu is het tijd om de mortel aan te brengen op en in de scheur. Zorg dat het oppervlak iets vochtig is, zodat het mortel niet al te snel uithardt. Giet vervolgens het mortel in de scheur en zorg dat deze volledig opgevuld wordt. Druk het goed aan om luchtbellen te voorkomen. Strijk de bovenkant goed af en zorg dat het iets boven de huidige vloer uitkomt. Dit doe je zodat het daarna nog iets kan inzakken. Na 1 uur droogtijd kun je de mortel volledig glad strijken. Hou het vervolgens nog enkele dagen vochtig en vermijd direct zonlicht. 

Betonvloer afmaken

Wil je de vloer helemaal afmaken en ook meteen voorkomen dat er vochtplekken ontstaan? Dan kun je de vloer afdichten met een waterdichte laag. Deze kun je aanbrengen met een borstel of met een verfroller. Breng dit in twee lagen aan met enkele uren droogtijd ertussen en je vloer is weer helemaal mooi!