Dit gebeurt er bij het opsporen van een lek

Dankzij een dak kun jij probleemloos een boek lezen op de bank, terwijl het buiten hard regent. Het dak biedt bescherming, maar wordt wel dagelijks blootgesteld aan de wisselende weersomstandigheden. Het is begrijpelijk dat dit op termijn invloed kan hebben op de kwaliteit van het dak.

Een droge zomer, gevolg door meerdere, zware regenbuien kan het dak verslechteren. Op termijn kan dit het dak aantasten, met als gevolg een daklekkage. Indien er een lekkage plaatsvindt, is het belangrijk om direct hulp in te schakelen. Een lekdetectiebedrijf kan de oplossing zijn.

Wat doet een lekdetectiebedrijf?

Een lekdetectiebedrijf is verantwoordelijk voor het opsporen van een lek. Een lek opsporen vergt soms apparatuur en ervaring, waardoor het essentieel is om een expert in te huren. Een lekdetectiebedrijf heeft de nodige apparatuur om het lek zo snel mogelijk te vinden en de bewoners te voorzien van een dakadvies. Daarbij is een lekdetectiebedrijf ook in staat andere lekken op te sporen, zoals een gaslek. Eigenlijk doet een detectiebedrijf dus alles wat met het dak te maken heeft.

Hoe sporen ze een lek op?

Een lek kan op diverse manieren worden opgespoord. Voor iedere werkwijze is ander apparatuur vereist. 

Een veelvoorkomende manier om een lekkage op te sporen is aan de hand van een infraroodcamera. Dit wordt vaak gebruikt bij warmteleidingen. De camera is in staat om door de muren heen te kijken, waardoor het niet nodig is om de muren open te breken. Daarbij geeft de camera de verschillende temperaturen aan, waardoor de expert exact kan zien waar het lek zich bevindt. 

De akoestische meting wordt het vaakst toegepast. Hierbij wordt een lek opgespoord aan de hand van een geluidsmeting. Indien er een afwijkend geluid wordt aangetroffen, kan dit helpen bij het opsporen van het lek. Deze werkwijze is toe te passen bij hoofdleidingen, verwarmingsbuizen en waterleidingen met warm en koud water.